HJEM OM OSS BLOGG TRIPLETEX Kontakt oss

FIRMABIL OG SKATT - 100% GRUNNLAG OGSÅ FOR EL-BIL FRA 2023

elbil firmabil skatt Jan 09, 2023

Bruker du firmabil skal fordelen regnes som lønnsinntekt, og du må skatte av denne fordelen (det er samme regler om firmaet eier eller leaser bilen).

Har du el-bil som firmabil har du tidligere skattet av 80% av listepris som ny. De med biler med fossilt drivstoff har skattet av 100% av bilens listepris. Nå har regjering vedtatt at det samme skal gjelde for el-bil.

Så dersom du har en firmabil som har en listepris som ny på inntil kr 338 800, er fordelen 30% av denne verdien (dersom du har en dyrere bil er det 20% av overskytende beløp i tillegg).

Dette gjelder altså alle typer biler fra og med 2023.

 

Det er noen unntak:

Hvis bilen er mer enn tre år 1.januar 2023, da er grunnlaget 75% av listepris som ny.

Dersom du kan dokumentere at yrkeskjøringen overstiger 40 000km i inntekståret, blir også grunnlaget 75% av listeprisen.

Dersom begge de ovennevnte gjelder, vil grunnlaget blir 56,25% av bilens...

Continue Reading...

Restskatt er den kjipeste regningen – sørg for å trekke riktig skatt

For noen dager siden fikk de fleste av oss ei melding om at vårt skattekort for 2023 ligger klart i Altinn.

Jeg får stadig spørsmål om man bør gjøre noe med skattekortet.

Svaret er JA, du bør ALLTID sjekke skattekortet ditt. I og med at skattekortet blir utstedt før inneværende år er over, er det slett ikke sikkert at riktig informasjon ligger til grunn for dette skattekortet.

Det kan ha være noen endringer i livet ditt som har betydning for skatten din. Som for eksempel:

  • Har du gått opp eller ned i lønn
  • Har du kjøpt eller solgt bolig
  • Har du fått mer eller mindre gjeld, de fleste av oss har fått høyere rentekostnader i det siste.
  • Har du fått høyere/lavere formue
  • Har du barn i barnehage/SFO, eller har du ikke barn i barnehage/SFO lenger
  • Har sivilstatus endret seg
  • Har du blitt eneforsørger

 

Dersom feil informasjon ligger til grunn for beregning av...

Continue Reading...

Hvordan gikk det i 2022 – og velkommen 2023

 

Det nærmer seg årsslutt og vi skal få det endelige svaret på hvordan 2022 ble for vår virksomhet.

Det er naturlig å se på regnskapet først. Det viser oss om vi nådde målene, budsjettet og kravene vi hadde satt for 2022.  

Nådde du målene dine for omsetningen i 2022? De aller fleste opplevde en kraftig kostnadsøkning, og det er ingen tvil om at vi står i en krevende tid for de aller fleste av oss. Både for bedrifter og privatpersoner. Hvordan ble bunnlinja?

Det er enda viktigere i krisetider at man følger nøye med på bedriftens økonomi. Nå som tallene for 2022 snart er klare, skal vi analysere dette og finne ut hva som var bra og hva som ikke fungerte. Hva tjente vi penger på, og hva tapte vi penger på. Dette er en viktig analyse for å kunne planlegge godt for neste år. Du har kanskje allerede satt opp et budsjett for 2023...

Continue Reading...

Økonomitips til gründere og oppstartsbedrifter

Når jeg snakker med gründere om økonomi og regnskap, er det mange som virkelig frykter den delen av virksomheten. Det forstår jeg veldig godt. Regnskap kan være omfattende og krevende.

Likevel velger mange å ta regnskapet selv i oppstarten. Det fører ofte til vondt i magen og utsettelse av oppgavene. For noen.

Andre klarer fint å sette seg inn i regelverket og systemene og kan utmerket godt gjøre en del ting selv.  

Uansett om du velger å ta regnskapet selv, eller får hjelp av en regnskapsfører, kan disse punktene være nyttig å kunne noe om:

 

LIKVIDITET

Lær deg ordet, da dette blir brukt i økonomiske sammenheng, men enda viktigere; lær deg hvorfor det er avgjørende å ha kontroll på likviditeten til bedriften din.

Likviditet betyr pengestrøm. Når kommer det penger inn på konto, og når skal det betales penger ut av konto. Du...

Continue Reading...

Noen ganger blir ikke ting helt som man hadde tenkt

 

Da vi skulle starte opp igjen regnskapsbyrå og konsulenttjenester innen regnskap, brukte vi god tid på å finne det perfekte navnet. Til slutt landet vi på Duo Pluss AS. Vi var strålende fornøyde med navn og logo.

DUO fordi vi er to som samarbeider veldig bra, utfyller hverandre og kjenner hverandre godt etter å ha jobbet sammen i nesten 14 år. PLUSS fordi det er positivt, og fordi vi ønsker å hjelpe våre kunder med å ha gode pluss-tall på bunnlinja. I tillegg måtte vi ha med PLUSS fordi vi ønsker å utvide med flere dyktige medarbeidere når tiden er inne for det.

DUO PLUSS var det perfekte navnet.

Men, etter å ha drevet ei lita stund, ser vi at selv med det vi mente var et nøye gjennomtenkt navn, så skjønte ikke alle at det er regnskap vi driver med.  

Vi hjelper nemlig små og mellomstore bedrifter med regnskap,...

Continue Reading...

FERIEPENGER

Feriepenger

Det er snart tid for ferie og feriepenger. Feriepenger kan være en kilde til forvirring for mange. Hvorfor har noen 10,2% og noen 12%. Betales det skatt på feriepenger? Hvorfor trekkes den 5.ferieuka osv. Vi som regnskapsførere får mange spørsmål om dette hvert år. Om du er en av de som lurer på noe, håper jeg å gjøre deg litt klokere på emnet med denne artikkelen.

 

Hva er feriepenger?

Feriepenger skal dekke manglende inntekt når du tar ut ferie. Vi skal ha lønn når vi er på jobb, men ikke når vi har ferie. Feriepenger opptjenes året før. Selv om du ikke jobbet i bedriften forrige år, kan du likevel ha krav på ferie, men ikke feriepenger.

Feriepenger skal beregnes av det som kalles arbeidsvederlag, dvs lønn og annet du får utbetalt for å utføre arbeidet ditt. Bonus og provisjon, som er et direkte resultat av...

Continue Reading...

LØNN i eget aksjeselskap

 

Dersom selskapet ditt er din eneste jobb, eller en stor andel av din jobbhverdag, bør du tenkte på å kjøre lønn til deg selv. Noen tar ut en beskjeden lønn for å la det meste stå igjen i selskapet, men da er det noen fallgruver man kan havne i.

 

Dersom du blir syk og sykmeldt, vil din lønn danne grunnlag for beregning av sykepenger. Dersom du ikke har tatt ut noe særlig lønn, vil det heller ikke være særlig beregningsgrunnlag.

Det samme gjelder ved permittering, arbeidsledighet osv.

Det er også viktig å tenke på framtiden i form av pensjonssparing.

 

Dersom du skal begynne å lønne deg selv, eller kanskje til og med en ansatt eller to, er det noen praktiske ting du må tenke på:


Arbeidsavtale.

Dette må på plass, selv om det er kun du som jobber i eget aksjeselskap. 

 

Registrere selskapet i arbeidsgiver- og...

Continue Reading...

REGNSKAP OG ØKONOMIFORSTÅELSE - viktige ord og utrykk du bør kunne noe om

ORD OG UTTRYKK SOM ER VIKTIG Å KUNNE

Når du skal drive din egen bedrift, er det ingen vei utenom regnskap og økonomiforståelse. Det er naturligvis viktig å be om hjelp til det man ikke kan, ikke forstår eller ikke ønsker å bruke tid på. I kontakt med regnskapsførere, økonomer eller rådgivere, vil det være ord og uttrykk som kan være nye og vanskelige å forstå. Vi har derfor laget en oversikt over de mest vanlige ordene som kan være greie å kunne. Dette er ikke en utfyllende liste, og det er lurt å sette skikkelig inn i hva disse tingene betyr for deg og din bedrift, men her får du en enkel innføring:

ENKELTPERSONFORETAK EPF /ENK eller selvstendig næringsdrivende: 

Enkeltpersonforetak, der du som person og bedriften er samme juridiske enhet. Det vil si at du bærer personlig ansvar for bedriften. Dersom du skal drive en virksomhet uten...

Continue Reading...

Hvordan lykkes som gründer

Det er mange mennesker der ute med eksepsjonelle evner og idèer, som gjerne kunne tenke seg å starte eget selskap, men så blir det med tanken. Frykten for å mislykkes er stor for mange. Frykten for å trå inn i det ukjente er kanskje større. En jungel av lover, regler og krav blir for overveldende.  

Det er forståelig. Man kan ta et raskt søk på internett og finner ut at under 30% av nye selskap er i drift etter 5 år. Allerede etter ett år er over halvparten av nyetablerte foretak borte.

Så hvordan lykkes man som gründer? Jeg skulle ønske jeg kunne hadde fasitsvaret! Det har jeg ikke, men noen få, enkle tips som kan hjelpe deg på veien har jeg. 

 

Planlegg godt!

Sjekk ut markedet, og lag deg en oversikt over behovet for dine varer og tjenester. Vær realistisk i forhold til dette. Man kan tenke at «alle» trenger produktet eller tjenesten din, og...

Continue Reading...

FAKTURERING

Vi anbefaler kundene våre å fakturere selv. For noen virker dette vanskelig, men det er det ikke. Sørg for å lære deg hvordan dette gjøres i det systemet du har valgt for ditt regnskap. Dersom du velger et system som du kan samhandle med regnskapsfører i, kan regnskapsfører gi deg nødvendig opplæring. 

Det er flere grunner til at vi alltid anbefaler å fakturere selv, og ikke overlate det til regnskapsfører.

For det første må du uansett lage et fakturagrunnlag som du må sende til regnskapsføreren din. Da kan du jo like godt heller lage selve fakturaen.  Dessuten må du ofte vente inntil tre virkedager før regnskapsfører får laget fakturaen for deg. Og så må du i tillegg betale regnskapsfører for jobben.

Det er også viktig at du har et bevisst forhold til hva du har utestående. Du kan selvsagt få hjelp fra...

Continue Reading...
1 2
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.