HJEM OM OSS BLOGG TRIPLETEX Kontakt oss

Økonomitips til gründere og oppstartsbedrifter

Når jeg snakker med gründere om økonomi og regnskap, er det mange som virkelig frykter den delen av virksomheten. Det forstår jeg veldig godt. Regnskap kan være omfattende og krevende.

Likevel velger mange å ta regnskapet selv i oppstarten. Det fører ofte til vondt i magen og utsettelse av oppgavene. For noen.

Andre klarer fint å sette seg inn i regelverket og systemene og kan utmerket godt gjøre en del ting selv.  

Uansett om du velger å ta regnskapet selv, eller får hjelp av en regnskapsfører, kan disse punktene være nyttig å kunne noe om:

 

LIKVIDITET

Lær deg ordet, da dette blir brukt i økonomiske sammenheng, men enda viktigere; lær deg hvorfor det er avgjørende å ha kontroll på likviditeten til bedriften din.

Likviditet betyr pengestrøm. Når kommer det penger inn på konto, og når skal det betales penger ut av konto. Du må vite at du har nok penger på konto til å betale momsen når den forfaller.

Kanskje du må betale varene du kjøper inn lenge før du får solgt de videre til kundene dine. Da må du vite at du har penger til å betale det.

Du må vite om du må ha inn investorer, ta opp et lån, eller låne inn av private midler. Legg en plan for dette. Lag et likviditetsbudsjett. Som lever. Som du endrer på hele tiden for å ha kontroll.

Det er nemlig slik et selskap som har et godt overskudd, men mangler penger til å betale for seg, kan likevel gå konkurs.

 

FAKTURERING

For det første, tør å ta betalt for produktet/tjenestene dine. Avtal helst pris i forkant, da unngår man gjerne misforståelser og forsinkelser ifbm betaling.

Fakturer selv! Uansett om du har en regnskapsfører som tar resten av regnskapet ditt. Jeg mener at det er viktig for å ha et nært forhold til kundene dine og til omsetningen din.

Sørg for å få ut fakturaen med en gang jobben er gjort. Da får du ikke bare pengene dine raskere, men også for kundens del kan det være viktig. Dersom du fakturere en bedrift, vil de ha inn kostnaden i riktig periode. Skulle det skje en feilfakturering, vil du ha mulighet til å ordne opp raskt, slik at pengene kommer inn raskt.

Følg opp kundene og utestående ofte, og gjør det selv. Send gjerne en mail eller sms til kunden dersom faktura ikke er betalt på forfall, før du purrer.

 

LÆR DEG Å LESE REGNSKAPET – BLI INTERRESERT I OG ALLER HELST GLAD I – REGNSKAPET DITT

For å lykkes med din bedrift MÅ du ha et forhold til regnskapet ditt. UANSETT. Du kan gjerne få en regnskapsfører til å gjøre hele jobben, men du må likevel lære deg å lese og forstå hva regnskapet forteller deg.

Det er viktig å vite hvordan bedriften ligger an slik at det blir mulig å ta noen grep tidlig nok. Forstå hva som ligger bak tallene. Ha kontroll på hvor mye du tjener pr produkt, pr time, pr prosjekt osv.

Av og til er det kun små justeringer som skal til for å få en stor endring på sikt.

 

 

LYKKE TIL 😊

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.