HJEM OM OSS BLOGG TRIPLETEX Kontakt oss

Hvordan lykkes som gründer

Det er mange mennesker der ute med eksepsjonelle evner og idèer, som gjerne kunne tenke seg å starte eget selskap, men så blir det med tanken. Frykten for å mislykkes er stor for mange. Frykten for å trå inn i det ukjente er kanskje større. En jungel av lover, regler og krav blir for overveldende.  

Det er forståelig. Man kan ta et raskt søk på internett og finner ut at under 30% av nye selskap er i drift etter 5 år. Allerede etter ett år er over halvparten av nyetablerte foretak borte.

Så hvordan lykkes man som gründer? Jeg skulle ønske jeg kunne hadde fasitsvaret! Det har jeg ikke, men noen få, enkle tips som kan hjelpe deg på veien har jeg. 

 

Planlegg godt!

Sjekk ut markedet, og lag deg en oversikt over behovet for dine varer og tjenester. Vær realistisk i forhold til dette. Man kan tenke at «alle» trenger produktet eller tjenesten din, og dersom du selger toalettpapir så er det jo slik, men ikke bit over for bredt. Finn ditt marked og din kundegruppe, og definer den tydelig. Det vil også gjøre markedsføringen enklere.

Lag en god forretningsplan med mål og strategier!

Sett deg noen gode og gjennomtenkte mål, og legg en strategi for hvordan du skal nå målet. En slik prosess kan gi deg innsikt i mulige fallgruver og gjøre at du tar gode grep allerede fra start.

Sett opp et budsjett!

Basert på ditt marked og din forventede kundegruppe. Igjen er det viktig å være realistisk. Hva kan du forvente i inntekt og når? Hvilke kostnader vil påløpe?

Likviditet!

I oppstarten av et selskap (og alltid ellers også), er det viktig å sette opp et likviditetsbudsjett. Det høres kanskje komplisert ut, men er egentlig ikke det. Likviditet er det samme som pengestrøm. Når kommer penger inn og når skal det betales noe ut. Dette er spesielt viktig i begynnelsen hvor man gjerne har lite penger og man må kanskje gjøre noen investeringer før det kommer inntekter. Når du setter opp et likviditetsbudsjett vil du se hvor mye penger du trenger å ha på konto for å klare å betale forpliktelsene dine. Det vil igjen føre til en vurdering om bedriften må ta opp et lån, om man trenger investorer som bidrar med midler eller sjekke ut om det finnes tilskudd- eller støtteordninger for din bedrift. Det er her de fleste får problemer. 

Be om råd og hjelp!

Ikke tenk at du skal lære alt og klare alt selv. Det kan ta motet fra enhver.  

Så planlegg godt, følg med på pengestrømmen, og be om hjelp!

 

Lykke til 😊

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.